Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród szerokich możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, połączeń oraz spora porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie dania
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. włosi gotują Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, tortellini, piada i liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film