Wino hiszpańskie

Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten rewelacyjny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich posiłków.

Wino polskie

Jakie wino pasuje do past?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.

bag in box

Z jakim winem serwować ryby?
Stara norma mówi, iż do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to sztywna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.

Post Author: admin