Tradycyjna kuchnia włoska

Nie możemy dyskutować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o żywności. Jest to znacząca część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najpoprawniej. Najbardziej legendarnymi włoskimi daniami są makarony i pizza, lecz dania kuchni włoskiej są nadzwyczaj zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Popularne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są wielokrotnie dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w gigantycznym stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, żeby stworzyć swoje przepisy kulinarne, wobec tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a także inne artykuły, które Włosi byli w stanie sobie wyhodować bądź nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu ogromnej jakości składników, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, która silnie akcentuje technikę.

Restauracja pizza Kraków

Jakich składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz niedrogich jarzyn. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami słynnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.

Post Author: admin